AKTUELLT

Öppethållande av museet


Järnvägsmuseet i lokstallet är öppet i samband med våra arbetsdagar, under Tågsläppet sista söndagen i april samt i samband med Tågdagarna första hela helgen i september. Se vidare under rubrikerna Arbetsdagar och Möten och Evenemang här intill.


På begäran öppnar vi gärna museet för enskilda besökare och grupper också vid andra tidpunkter, då mot en mindre avgift (öppning inkl 1-5 besökare kostar 250 kr, från 6 personer och uppåt tillkommer 40 kr/besökare. Guidning ingår i avgiften).


Ring 073-318 47 53 eller mejla till kontakt@landeryd.info för att boka ett besök. Välkommen!

Arbetsdagar 2024


Vi börjar kl 09:00, samling vid lokstallet, som regel 1:a lördagen i månaden. Ytterligare arbetsdagar kan tillkomma, de publiceras här. Samt oftast onsdagar 9-14:00. Dessa arbetsdagar organiseras av Christer Johansson

073-073 63 86


6 juli lördag


3 augusti lördag


2-6 september måndag-fredag

Inför Tågdagarna


9-10 september måndag-tisdag

Efter Tågdagarna


5 oktober lördag


26 oktober lördag

Vinterförvaring

Möten och Evenemang 2024

7-8 september lördag-söndag.
TÅGDAGARNA I LANDERYD.


26 oktober lördag.
Medlemsmöte i stationen kl. 14:00.

Fullsatt jubileumståg till Helsingborg

– Tack för en trevlig resa!
– Vilken fin utfärd, detta måste vi göra om!
De positiva kommentarerna var många från de 132 personer som deltog i LJM jubileumsresa den 4 maj. Den goda uppslutningen av såväl LJM-medlemmar som allmänhet innebar att jubileumståget bestod av tre fullsatta veteranrälsbussar. Dessutom ingick ett tvåaxligt godssläp, så kallad ”tvålkopp”.
Jubileumståget kördes i samarbete med Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) med anledning av att LJM fyller 20 år. Tåget, som utgick från Alvesta, rullade först längs södra HNJ till Halmstad, med påstigande på alla stationer Värnamo-Halmstad utom en (Bredaryd!). Från Halmstad rullade tåget vidare på Västkustbanan genom Hallandsås-tunneln till Ängelholm. Där kunde resedeltagarna antingen besöka Järnvägens Museum intill järnvägsstationen, eller ta en promenad i staden.


Efter knappt två timmar rullade jubileumståget vidare till slutmålet Helsingborg, där uppehållet medgav en färjetur över till Helsingör eller, som i Ängelholm, en rundvandring i staden. Återresan norrut gick längs samma järnvägsspår med undantag av att tåget då kördes via Åstorp.


Enda störningen i den uppgjorda tidtabellen för dagen var att jubileumståget på nedvägen fick vänta ca 40 minuter i Maria, strax norr om Helsingborg, på ett försenat mötande tåg. I övrigt förlöpte resan helt som planerat.


– Ett stort tack till de många jubileumsresenärerna, och till de LJM-medlemmar som var involverade i allt praktiskt runt resan; biljettbokningar och -betalningar, kaffeserveringen ombord och försäljningen ur LJM-butiken. Ett tack även till dagens rälsbussförare Magnus Lindman och Olof Wilhelmsson och övriga engagerade SMoK:are. Alla bidrog till en trevlig och lyckad utfärd i vårligt landskap och med härlig rälsbusskänsla, säger LJM:s ordförande Per-Yngve Bengtsson.

Tågsläpp och VA-invigning i strålande sol


Söndagen den 28 april hade Landeryds Järnvägsmuseum (LJM) bjudit in till sedvanligt Tågsläpp. Ett 75-tal besökare njöt av vårsolen, fikaförsäljning och en del, som sig bör, fordonsrörelser ut och in i lokstallet. Westbo Messingsextett stod för den musikaliska underhållningen under dagen.


I samband med Tågsläppet passade LJM på att inviga det färdigställda Leader-stödda utvecklingsprojektet rörande järnvägsmuseet och lokstallet (VA-projektet). Museiföreningens ordförande Per-Yngve Bengtsson tackade alla som bidragit till arbetet som främst innebär restaurering av toaletter och duschar i lokstallet samt anläggandet av fyra ställplatser för husbilar/husvagnar jämte lokstallet.


— Projektet som sammanlagt belöper sig på cirka 860000 kr, är ett viktig steg i utvecklingen av Landeryds Järnvägsmuseum, konstaterade han.


Själva invigningen förrättades av Marion Eckardt, verksamhetsledare inom LLUH. Innan hon klippte det blågula bandet till ljudlig fanfar av Westbo Messingsextett, berättade hon om de många landsbygdsprojekt som över tid fått stöd enligt Leader-konceptet, d v s med pengar från kommun, region och EU.


Ta del av en dokumentation av Leader-projektet HÄR!

Tågsläppets besökare njöt i vårsolen, provade dressincykling eller fikade till tonerna av Westbo Messingsextett. Under förmiddagen invigdes det färdigställa utvecklingsprojektet (VA-projektet). Marion Eckardt, verksamhetsledare i Lokalt ledd utveckling Halland (LLUH), klippte det blågula bandet.

Här är de rätta tipsraderna vid Tågsläppet 28 april

Rätta svar i tipsrundan för barn:

I vilket land åkte man tåg först?                                                               1. Storbritannien
2. Vem kom på andraplatsen i årets Mello?                                         2. Medina
3. Vad är namnet på världens högsta berg?                                       X. Mount Everest
4. Vad heter fordonen?                                                                              2. Rälsbuss
5. Vilket djur går i ide under vintern?                                                      X. Björn
6. Vilket nummer ringer du när det hänt en olycka?                           1. 1-1-2
7. Hur fort får tåget åka här?                                                                     1. 90 km/tim
8. Vilken var de vanligaste barnnamn 2023?                                       2. Elsa & Noah
9. Vad heter byggnaden?                                                                         X. Vattentorn
10. Har du stenkoll på vad bränslen heter?                                           1,X,2 (sten)kol eller ’carbo på latin

Rätt svar i tipsrundan för vuxna:
1. X. Ernest Hemingway
2. 1. Brevvåg av äldre modell
3. X. Christiania/Kristiania
4. 1. Pantograf
5. X. England
6. 1. Magnus ”Måns” Huss
7. 2. Halmstad och Mora
8. X. Rallarros
9. 2. Electric
10. 1. Europeiska kol- och stålgemenskapen
11. X. AS (för Alexander Stubb, Finlands president)
12. 2. Monia Sjöström


Vinnarna kontaktas personligen! Stort grattis!

Fler nyheter hittar ni i arkivet, under aktuellt och respektive år.