Aktuellt

AKTUELLT

Gillar du också gamla tåg? 

 

Tycker du att gamla byggnader är det bästa som finns?

Känner du kanske extra mycket för Halmstad - Nässjö Järnväg?

Eller vill du helt enkelt bara ha en meningsfull fritidssysselsättning?

 

Då är vår förening något för dig. Genom ett medlemsskap i Landeryds Järnvägsmuseum stödjer du inte bara vår förening, du har dessutom möjligheten att själv delta i verksamheten med att bygga upp Hallands läns enda järnvägsmuseum och dessutom ha trevligt och roligt samtidigt.

 

Hur blir jag medlem?

 

Medlem blir du genom att sätta in medlemsavgiften, 200 kronor, alternativt 250 för familjemedlemsskap. På plusgirokonto 130 34 28-5. Betalningsmottagare är föreningen Landeryds Järnvägsmuseum. Glöm inte att tydligt ange namn, adress, telefon och gärna e-postadress om sådan finns.

Arbetsdagar


Arbetsdag 6/7 9-14 i lokstallet


Arbetsdag 3/8 9-14 i lokstallet


Arbetsdag 31/8 9-14 i lokstallet


Arbetsdag 5/10 9-14 i lokstallet

Möten och Evenemang


Tågdagarna i Landeryd 7/9-8/9

Rätt rad till tipspromenaden vid Tågsläppet den 28/4


Fråga 1: 1 (Röd glada)


Fråga 2: 1 (Jungfru Marie Nycklar)


Fråga 3: 1 (Gustav Vasa)


Fråga 4: X (Vetemjöl, vatten, salt är ingredienserna i trolldeg)


Fråga 5: X (Den bruna staten i mitten är Kansas)


Fråga 6: 2 Koksalt (har formeln NaCl)


Fråga 7: X (Ardenner)


Fråga 8: 2 (Sven Jerring)


Fråga 9: 2 (Älg)


Fråga 10: 2 (Nano)


Fråga 11: X (Skalman)


Fråga 12: X (Tågklarerarens redskap kallas signalstav)


Fråga 13: 1 (Kvitten)


Utslagsfrågan: Det fanns 79 karameller i burken


26 tipskuponger lämnades in varav 1st hade 13 rätt, 5st 12 rätt, 8st 11 rätt, 5st 10 rätt, 5st 9 rätt, 1st 8 rätt och 1st 7 rätt. Vinnaren av första pris gissade på 69 karameller i burken.


Tack alla som gick LJM tipspromenad trots regnigt väder! Alla vinnare är underrättade och gratulerade! Priserna kommer på posten. Tågsläppet i Landeryd lockade cirka 110 personer, tack alla som kom till vårt lokstall!


LJM styrelse

Landeryds Järnävgsmuseum tog hem priset Årets Landsbyggare 2019 med nedanstående motivering:


"Denna förening vinner priset p g a sitt nytänkande och nya idéer för sin förening, deras utomordentliga samverkansförmåga och bidrag till att sätta en positiv bild på den egna orten, som tidigare präglats av en nedåtgående spiral och avfolkningstrend. Nu har föreningen bidragit till en framåtanda, gemenskap och ett återkommande event med tusentals besökare. Under föregående år fick de se över sin ideella struktur för att dela upp ansvarsområdena på fler personer, vilket gör att de i år kommer tillbaka ännu starkare. Föreningen arbetar i dag intensivt med att hitta former för att utveckla sitt järnvägsmuseum till ett besöksmål som ännu mer än i dag fungerar och är attraktivt året runt.


Samverkar gör Landeryds Järnvägsmuseum med de flesta under Tågdagarna: exempelvis Lions, samhällsföreningar, hembygdsföreningar, idrottsföreningar, lokala företag och tryckeri o s v. Restauranger och hotell marknadsförs med deras öppettider och vilka menyer de har. Försvaret brukar visa upp sin personal, Hallandstrafiken kör gratis extratåg från Halmstad till Landeryd, Räddningstjänsten är på plats, Svenska kyrkan anordnar gudstjänst i lokstallet, det är spelmansstämma och bygdespel. Det är kaffeservering och musik. Det finns uppemot 25-30 kringtjänster under Tågdagarna i Landeryd. Höstmarknaden i Torup har flyttat datum så att den hålls under Tågdagarna och Stora Enso brukar ha guidade visningar under Tågdagarna-evenemanget. Det är många som hakar på Tågdagarna-konceptet och det genererar både aktiviteter och intäkter i bygden.


Tågdagarna i Landeryd hade 8 000 besökare de senaste Tågdagarna. detta sätter Landeryd och andra berörda orter på kartan. Kunskapen om Tågdagarna finns långt utanför regionen och även i de nordiska länderna. På så vis bidrar föreningen till Hallands landsbygds attraktivitet! Samtidigt bidrar de till företags framväxt, som exempelvis restaurangen Mammas i Landeryd.


Grattis till Föreningen Landeryds Järnvägsmuseum!

Grattis till ordföranden Per-Yngve Bengtsson, men också alla andra i Landeryds järnvägsförening och omnejd för att ni roddar Tågdagarna! Ett varmt TACK för att ni bygger Hallands landsbygd och gör den till en ännu skönare plats att leva och verka på!"

Kontakta oss

 

Landeryds Järnvägsmuseum

Hyltevägen 6

314 94 LANDERYD

 

Email: kontakt@landeryd.info

 

Telefon: 073-318 47 53

 

Copyright © LJM all rights reserved.